Piekarz

Zespół Szkół Zawodowych ul. Wojska Polskiego 50, 59-500 Złotoryja

+48 768 783-647

zszzlotoryja@op.pl

www.zsz.ehost.pl

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Czego nauczysz się na zajęciach?

  1. Magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
  2. Przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich;
  3. Dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  4. Przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa;
  5. Ekspedycji gotowych wyrobów.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

•SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

W toku 3-letniej nauki w Branżowej Szkole I Stopnia uczeń zdobywa wykształcenie ogólne i zawodowe, a po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zakresie produkcji wyrobów piekarskich oraz tytuł zawodowy piekarza.

Co dalej?

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz otrzyma wykształcenia zasadnicze branżowe.

Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia i uzyskać dyplom technika.

Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia uzyska wykształcenia średnie branżowe i może przystąpić do egzaminu maturalnego.