Kucharz

Zespół Szkół Zawodowych ul. Wojska Polskiego 50, 59-500 Złotoryja

+48 768 783-647

zszzlotoryja@op.pl

www.zszzlotoryja.pl

Kucharz zajmuje się planowaniem, opracowywaniem receptur i przygotowywaniem potraw, deserów, ciast. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni.

Czego nauczysz się na zajęciach?

  1. Oceniania jakości produktów;
  2. Przechowywania żywności;
  3. Obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  4. Obsługi sprzętu gastronomicznego;
  5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  6. Wydawania dań.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

•HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

W toku 3-letniej nauki w Branżowej Szkole I Stopnia uczeń zdobywa wykształcenie ogólne i zawodowe, a po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zakresie przygotowania oraz wydawania dań oraz tytuł zawodowy kucharza.

Co dalej?

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia i zdaniu egzaminu z jednej kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz otrzyma wykształcenia zasadnicze branżowe.

Absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia i uzyskać dyplom technika.

Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia uzyska wykształcenia średnie branżowe i może przystąpić do egzaminu maturalnego.